Daráló- és aprítógépek használata és karbantartása

A konyhai munkánkat elképzelhetetlennek tartjuk különböző daráló- és aprítógépek használata nélkül. Két különböző típusukat használjuk; a nyírás elvén működő, valamint az őrléssel és zúzással működő darálókat.

A nyírás elvén működő darálók esetében egy késpár végzi az élelmiszer darabolását. Tipikus példa erre a húsdaráló, ahol a késpár egyik oldalán a forgó kés, a másik oldalon pedig a rosta helyezkedik el. A rostán található furatok átmérője szabályozza a darált hús darabkáinak nagyságát. Természetesen nem csak húsról beszélhetünk, hiszen az ilyen elven működő darálók sok más élelmiszer darálására is alkalmasak.

Daráló- és aprítógépek karbantartása

Az ilyen típusú darálókat a legtöbb esetben kézzel hajtjuk, de léteznek motorral szerelt kivitelezések is. Ma már egyre népszerűbbek a kis méretben kapható háztartási elektromos húsdarálók. Ezek a készülékek rendszerint szénkefés kivitelben készülnek, hiszen méretbeli korlátaik vannak.

Mivel a szénkefés motor fordulatszáma túl magas lenne a daráláshoz, ezért csigakerék és csigaorsó használatával történik a megfelelő áttétel elérése. Ezeknél a készülékeknél a leggyakoribb hiba a szénkefék kopásából, valamint a daráló túlterheléséből ered.

Tudni kell a villamos meghajtású darálókkal kapcsolatban, hogy csakis rövid üzemidőre alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy gond nélkül ledarálható velük egyhuzamban néhány csirkemell, ellenben nem alkalmasak ipari méretű felhasználásra.

Amennyiben meghibásodás történt, de nem ismerjük a hiba pontos okát vagy a helyét, az esetben az áramutas keresés ad választ a kérdésünkre. A darálógépeknél – rendeltetésszerű használat mellett – igen ritka az elektromos hiba. Sokkal inkább a mechanikus meghibásodások a jellemzőek; legtöbbször az lehetetleníti el a megfelelő darálást, hogy a kés kopásából adódóan képtelen a megfelelő vágásra.

Ilyen esetekben a forgókést köszörülni kell, de fejben kell tartani, hogy csakis a ferde aláköszörülési szögét szabad élezni. Ez azt jelenti, hogy a rostával érintkező részét nem bánthatjuk. Maga a rosta is élezhető, noha ez kissé bonyolultabb lehet. A gond abból adódik, hogy a furatok élei elkopnak és már nem vágnak olyan hatékonyan. A rosta élezése otthoni körülmények között csakis síkba csiszolással lehetséges.

Az őrlő berendezéseink is hasznosak, gondoljunk csak a kávédarálóra. Ezek általában roppant egyszerű háztartási kisgépek. A szénkefés motor tengelyén közvetlenül helyezkedik el a vágólapát és már kész is a kávédaráló… A készülékek rendelkeznek általános és biztonsági kapcsolóval is. Utóbbi szavatolja, hogy a készülék csakis zárt állapotban működhessen. Ezeknél a gépeknél is az a legfőbb ajánlás a hosszú távú használat érdekében, hogy soha ne terheljük túl őket. Ha mégis motorhiba lép fel, általában nem érdemes javítani, mivel a javítás költsége megközelíti egy új készülék árát.

A kávédarálóhoz hasonló működési elvvel rendelkeznek a turmixgépek is. Eltérés abban mutatkozik, hogy a turmixgépek esetén a keverő tér zárt és rendszerint eltávolítható a meghajtómotor tengelyéről.

Darálógép és aprítógép alkatrészeket és tartozékokat kereshet a fent megtalálható menüben lévő “alkatrész keresés” gombra klikkelve.