Olajsütő karbantartása

A hosszú élettartam miatt fontos az olajsütő karbantartása

A fritőz gyakori felszerelés a konyhákban, ugyanis számos étel előállításának ideje csökken le jelentősen a használatával. Az olajsütőnek egy komoly hátránya van, mégpedig hogy nagyon könnyen piszkolódik be az olajtól, valamint égnek le benne bizonyos ételdarabok, amiket aztán igen nehéz eltávolítani. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokaknak azért vannak ilyen problémáik, mert nem megfelelően használják az olajsütőt, és figyelmen kívül hagynak olyan dolgokat, melyek nem csak az olajsütő élettartama, hanem a higiénia és az egészség szempontjából fontosak.

Olajsütő karbantartása

Ne használjuk többször az olajat

Sokan takarékossági szempontokat figyelembe véve benne hagyják a használt olajat az olajsütőben, mondván, jó lesz az még a következő adag étel elkészítéséhez. Ez egyrészt nem túl egészséges, másrészt, az olajsütőnek sem tesz jót, mert nem tud úgy „pihenni”, hogy közben tiszta. Az újra felhasznált, átszűretlen olajban ráadásul ott vannak az előző ételek darabjai, amik ilyenkor már odaéghetnek. Ha azt akarjuk, hogy az olajsütőnk sokáig használható maradjon, mindig öntsük ki belőle az olajat, miután kihűlt, és alaposan takarítsuk ki!

Az egészségünknek sem tesz jó a használt olaj

Nem csak az olajsütőnek árt, ha egy adag olajat többször is használunk, az egészségünknek sem tesz túl jót, ha többször is ugyanabban az olajban sütünk. A mindig otthagyott olaj egy idő után ráragad, ráég az olajsütőre, amitől az igen hamar tönkremehet, így nagyon fontos, hogy mindig alaposan tisztítsuk ki a sütőt!

Fritőz alkatrészeket és tartozékokat kereshet a fent megtalálható menüben lévő “alkatrész keresés” gombra klikkelve. Pl. rácsok, kosarak, fogantyúk, edények, fűtőszálak, burkolatok stb.