A szárítógép üzemeltetése és javítása

A háztartási szárítógépek a mai napig nem terjedtek el Magyarországon. Ennek az az elsődleges oka, hogy az elsődleges funkciója hagyományos szárítási móddal is megvalósítható. Ellenben a szárítógép képes eltávolítani azokat a mikroszkopikus részecskéket a ruha szálai közül, amelyek a hagyományos szárítás során ott maradnának; ezek a részecskék általában a mosópor maradványai vagy egyéb szennyeződések.

Szárítógép javítása

A kereskedelmi forgalomba általában két típusuk jelenik meg; az egyszerű szárítógépek és az úgynevezett kombinált mosó-szárítógépek. A ruha tökéletes szárításához az egyszerű szárítógép felel meg.

Ezek az egyszerű szárítóberendezések külsejüket tekintve leginkább egy hagyományos mosógépre emlékeztetnek. Jellemzőjük a nagyméretű dob, a nagy átmérővel rendelkező elvezető cső, valamint az elülső ajtó.

Az egyszerű szárítógépek is a mosógépéhez hasonló programkapcsolóval rendelkeznek. Ennek segítségével történik a szárítási folyamathoz szükséges műveletek vezérlése, itt állítható a fűtési időtartam hossza, a forgásirány változása, vagy a szellőztető működtetése.

Szárítógép ventilátor

A szárítógépek esetében a fűtést egy úgynevezett ellenállás huzalból tekercselt egység biztosítja, amelyhez hőfokszabályozó és hővédelmi kapcsoló van társítva. Ezek szavatolják a gép megfelelő és biztonságos működtetését.

A szárítógépek meghibásodásának oka sok esetben a fűtőegység üzemképtelenségében keresendő. Ennek megállapításának legegyszerűbb módja az úgynevezett áramutas vizsgálat. Ehhez csupán némi szakértelem és egy barkácsboltokban is kapható ellenállásmérő szükséges.

Szárítógép fűtőegység

Nem szabad elfelejteni, hogy a szárítógép zavartalan működéséhez a szűrőberendezés rendszeres tisztítására van szükség. Akár egyetlen használat alatt is jelentős mennyiségű szennyeződés gyűlhet össze, ami rontja a gép hatásfokát. Ha ennek a szűrőnek a tisztítását huzamosabb ideig elhanyagoljuk, abban az esetben a fűtőegység hővédő kapcsolója le fog oldódni, ami a gép leállásához vezet. Ennek visszakapcsolása relatív nehézkes feladat, mert hozzáférhetetlen helyen van. Szerencsésebb tehát figyelmet fordítani a szűrő megfelelő és rendszeres tisztítására!

Szárítógép szűrő

Relatív gyakori meghibásodás a dobforgató motor meghajtó szíjának elszakadása. Ez a probléma egyszerűen a szíj cseréjével orvosolható. Ám ne felejtsük el, hogy a használatban lévő szíjak különböző méretben készülnek, ezért az a legegyszerűbb és legbiztosabb módszer, ha megnézzük a típusát az elszakadt szíjnak.

Szárítógép szíj

Esetenként előfordulhat a dob csapágyainak hibája. Ez a jelenség igen ritka és hosszú használat után jöhet elő, de mégis előfordulhat. Ennek a problémának az orvoslása szerencsére relatív egyszerű, csupán az elhasználódott csapágyakat kell újakra cserélni. A csapágyház kibontása okozhat némi fejtörést. A csavarozott megoldással semmi gondunk sincs, ellenben a szegecselt házakat ki kell fúrni, majd csavarokkal felerősíteni.

Szárítógép csapágy

A szárítógépek a tisztításon kívül nem igényelnek karbantartási munkákat.

Szárítógéphez alkatrészeket talál a fent megtalálható “alkatrész keresés” gombra klikkelve.